Sidor

2011-01-22

Ovanligt god torsk från ett paket

Jag har funderat en hel del över saken kring mat, alltså vad vi stoppar i oss och varför. I dag sa min käraste att han tror att jag använder 90% av min fritid till mat i olika form. Att jag lagar mat är inte så konstigt här hemma, men utöver det. Jag läser bloggar om mat, på senare tid mest de som handlar om lchf-kost eftersom det har väckt mitt intresse väldigt mycket, jag läser forskningsresultat, både för och emot för att verkligen inte låta mig luras att tro på något ohållbart. Jag läser recept för vår vardag och finner lösningar på vandringsmat för sommarens aktiviter. Det finns en aldrig sinande källa att ösa ur!

Det ena leder till det andra och jag blir mer och mer övertygad om att lchf-kost är en mycket smart livsföring.

Den senaste läsningen bekräftade vad jag har misstänkt, att personer med diagnos adhd kan ha stor glädje av att äta lchf. Eftersom man undviker kolhydrater i kosten och istället fokuserar på och äter mycket riktigt kött, ägg (protein) och fett i första hand, bibehålls blodsockernivåerna på en jämnare och lägre nivå. Det i sin tur påverkar humöret positivt och leder till att svängningarna inte alls bli så påtagliga.

Sockerbegäret avtar med automatik eftersom det större fettintaget gör att man håller sig mätt längre och därmed minskar suget mellan måltiderna automatiskt. Detta i sin tur leder till viktminskning vilket känns som en bonus.

Jag vill inte göra detta till en lång predikan, så därför slutar jag här för den här gången och berättar lite mer en annan dag.

Men vill du ändra sättet du äter på redan nu, ta bort pasta, potatis, ris och dylikt från din tallrik. Komplettera istället med en god fet sås som är baserad på vispgrädde, creme fraiche eller turkisk yoghurt. Grönsakerna på din tallrik ska vara sådanan att de växer ovan jord. Minska INTE smöret (SKA vara typ bredgott) på din smörgås, ta istället bort brödet under ditt smör!

Torsk med täcke av kryddig tomatsås och mozarella, ugnskokad i grädde.
Tyvärr glömde jag fota innan maten nästan var slut, men här är det lilla som blev över. Till fisken serverade jag smörslungade haricots verts, ärtor, majs och paprika (inte helt rätt enligt lchf) och blandade salladsblad.
Vi drack faktiskt rödvin till. Vi hade en skvätt kvar från i går så det fick bli så. Det var himla gott i dag också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar