Sidor

2012-11-26

Äntligen gott och fint surdegsbröd

Äntligen!!! Nu har jag lyckats! Men först när jag tog saken i egna händer och struntade i recept. Jag hade som sagt (i förra inlägget) en fin jäsning både på surdegen och fördegen. Det bidrog nog till att totalen blev bra.
Jag hade inte tid att vänta på att bröden skulle jäsa färdigt i inomhusvärmen så jag lät degen vänta på mig till jag kom hem ute på balkongen.
Maken var hemma lite tidigare än jag och lyfte in lådan ett par timmar innan utbakning. Hällde ut degen på lite mjölat bakbord och vek in mot mitten från båda sidorna, skarven i botten och skjuts in i ugnen. Så här fint blev det!



Mitt recept hittar du här: 

Fördeg:
100 gr rågsur (finns massor av ställen på nätet som beskriver hur man gör, eller så köper man en färdig)
300 gr vatten
180 gr
Rör i hop och låt stå över natten eller från morgon till kväll

Deg:
Fördegen från tidigare
4 dl vatten
100 gr Rågmjöl
200 gr Skrädmjöl
150 gr Dinkelmjöl
260 gr Vetemjöl special
10 gr salt (tillsätts först efter knådning i 8 minuter, fortsätt ytterligare ett par minuter)

Knåda i maskin i ca 10- 12 minuter, vält upp på bakbord och knåda lätt till en slät deg. Lägg över i en plastbunke och låt jäsa i 5-7 timmar i värme eller längre i kyl. Vänta till degen har rest sig rejält. 
Häll ut på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Vik från en sida i taget in mot mitten till en avlång limpa. Vänd skarven nedåt på ett bakplåtspapper och grädda i rejält varm ugn gärna på baksten.

Jag värmer ugnen med stenarna i på maxvärme. Lägger in 3 isbitar på en plåt under (för att få en knaprigare skorpa) samtidigt som jag sänker värmen till 250 gr under 10 minuter, sedan sänker jag igen till ca 200 grader. En termometer talar om när brödet nått 98 grader och då brukar det vara färdigt.

Lägg upp på galler att svalna och svep eventuellt in i bakduk om du vill behålla fukten lite.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar