Sidor

2012-03-21

Svampsoppa

Vilken härlig känsla det är att ha gott om torkad svamp kvar från i höstas! I kväll blev det svampsoppa till middag. Blandade soppar och höstkantareller ackompanjerade av en fin gräddig ädelost som krydda. Det blev riktigt mumsigt.



Recept till 2 personer:
Blandad torkad svamp. Mängden är svårt att säga något om eftersom det beror mycket på vilken typ av svamp det är. Trattkantareller som är väl torkade väger nästan ingenting medan soppar kan vara lite tyngre. Å andra sidan är kantarellerna skrymmande till skillnad mot sopparna som jag har skurit ner i bitar före torkning. Tänk att det ska vara ungefär 2 dl uppblött svamp i bitar eller ca 3 dl färsk svamp i bitar. Färsk brukar ju krympa en del.
1-2 schalottenlök - även här lite beroende på storlek och vad man tycker om.
1 svampbuljongtärning.
4 dl vatten (ca) varav en del används till att först blöta upp den torkade svampen och sedan tillsättas soppan
2-3 dl grädde, mest beroende på hur stora portioner man vill ha
salt - gärna flingsalt smaksatt med Karl Karljohanssvamp
vitpeppar
ca 30 gram gräddig ädelost
1 klick smör (1 msk ungefär)

Fräs löken i lite smör. Tillsätt svampen och låt fräsa ordentligt och blanda sig med löken. Strö över buljongtärningen. Häll på lakvattnet som du har sparat efter blötläggningen eller häll på vatten från kranen om du inte hade torkad svamp.
Låt allt koka upp och puttra ihop en stund ca 10 minuter. Fyll på grädden och puttra vidare ytterligare några minuter. Krydda och smaka av med salt. Allra sist tillsätter du osten i små bitar och rör till den har smält helt. Spara gärna några flisor att lägga på toppen vid serveringen.
Smaklig spis!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar